שגריר חדש של בולגריה בישראל

בימים אלה הגיע לישראל ד"ר דימיטאר מיכאיילוב - השגריר החדש של בולגריה בישראל. מספר קוים לדמותו: לפי התרשמותנו ממפגש ראשון איתו - ד"ר מיכאיילוב הוא אינטלקטואל, שצבר ניסיון כדיפלומט מקצועי בכמה תפקידים לא פשוטים בשירות החוץ הבולגרי.
8/02/2013

ד"ר מיכאיילוב הוא מזרחן - בוגר אוניברסיטת סופיה במגמת היסטוריה של האיסלם ובוגר המחלקה לשפה ערבית של אוניברסיטת דמשק. בירת סוריה, שכנתנו הצפונית, הייתה גם מקום שירותו של ד"ר מיכאיילוב עד לחודשים האחרונים, בה שירת כשגריר בולגריה. הוא חווה על בשרו את מלחמת האזרחים העקובה מדם ולקראת סוף כהונתו הצליח לחלץ ללא פגע את כל צוות השגרירות מדמשק ובסוף גם את עצמו. מקום שירות קודם - וושיגטון.
ד"ר מיכאילוב הוא גבר נעים הליכות, שופע הומור, בעל סגנון פתוח, לא מכופתר, מתאים לרוח הישראלית. זאת ההתרשמות של כותב שורות אלה - איזי אלמוג, מפגישת עבודה ראשונה אליה הוזמן ע"י השגריר, יחד עם עוד כמה נציגים של יהדות בולגריה בישראל.
בפגישה שאל ד"ר מיכאיילוב בנימוס אם יוכל להשתמש באתר "כולנו בולגרים" כדי להביא ידיעות משגרירות בולגריה לקהילה הבולגרית בארץ. נענינו ברצון! אמרנו ששערי האתר פתוחים תמיד עבור שגרירות בולגריה. מר מיכאילוב ביקש לפרסם פרוטוקול מהפגישה שנערכה אתנו במשרדו. אגב, מר מיכאיילוב הפתיע אותנו ביכולתו לפטפט בעברית ונראה שבקצב הדינאמי של קליטתו את השפה, לא ירחק היום בו ישוחח חופשי בשפתנו. 
מכאן נביא את תיאור הישיבה שנערכה במשרדו של ד"ר מיכאיילוב, בלשונו, מתורגם על-ידינו לעברית. השתדלנו לא לשנות את הטקסט (ככל שהתרגום מאפשר) ואם טעינו פה ושם, אנו מתנצלים מראש: 

"ב-7 בפברואר 2013, נערכה בשגרירות בולגריה בתל-אביב, ביוזמת שגריר בולגריה, דימיטאר מיכאיילוב, פגישה עם כמה ראשי ארגונים של יהודי בולגריה בישראל. הפגישה הוקדשה לאירועים שיתקיימו בבולגריה ובישראל, לציון יובל ה-70 להצלת יהודי בולגריה ולשיתוף הפעולה בין השגרירות לארגונים של יהודי בולגריה בישראל. בפגישה השתתפו יושבי הראש של הארגונים הבאים: איחוד עולי בולגריה - ג'קי ועליזה ארואטי, ארגונים של יהודי בולגריה בחיפה - הרי זסלר, האגודה לידידות ישראל-בולגריה - משה מוסק, עמותת "סלבדור" - איזי אלמוג, בית האבות הבולגרי ברשל"צ - זיקו כלב, המרכז הבולגרי לתרבות ומידע - רינה ואיליה בקלוב.
השגריר מיכאיילוב פתח בתיאור קצר של המצב הפוליטי והיחסים הבי-לטראליים בין שתי המדינות והתכניות לציון יובל ה-70 בבולגריה ובישראל. השגריר שם דגש על החגיגות שיתקיימו לכבוד האירוע בבריסל ב-6 במרץ, בנוכחות נשיא ישראל וראש ממשלת בולגריה והוסיף שהאירועים והטקסים החשובים ביותר (סביב יובל ה-70) יתקיימו ב- 10/3 וב-11/3 בסופיה. עוד אמר שהמשלחת שתייצג בסופיה את יהדות בולגריה, תזכה לתשומת לב מיוחדת, כולל בפרלמנט הבולגרי. לדעתו, חשוב שהמשלחת הישראלית תדע לבטא את האהבה והרגש הפטריוטי שיהדות בולגריה בישראל חשה כלפי שתי המדינות.
ראשי הארגונים הבהירו שהמשלחת עדיין לא הורכבה סופית וכעת נראה שהיא תמנה בסביבות 40 איש. חבריה יכללו לא רק ניצולים משנת 1943, אלא גם ילדיהם ונכדיהם.  נראה כרגע שהרי זסלר ישא דברים בפרלמנט בשם יהודי בולגריה בישראל.
השגריר מיכאיילוב דיווח על מפעלים אחרים שיתקיימו ביוזמת השגרירות ובהכנתה, ביניהם - קונצרט של מוסיקה קלאסית ומוסיקה של יהודי ספרד בהשתתפות מוסיקאים בולגרים; תחרות בין ילדי ביה"ס הבולגרי לכתיבת מאמר או לציור (בנושא הצלת יהודי בולגריה) וכדומה. השגירי ביקש לשמוע על יוזמות של ארגוני יהודי בולגריה בישראל לציון יובל ה-70.
השגריר העלה את שאלת הקמת אנדרטה בישראל (תאומה לזו שתוקם בבולגריה) לציון התודה להצלה וביקש לשמוע את עמדות הנוכחים. אחרי דיון ארוך התקבלה החלטת פשרה, לפיה יעשו (במקביל) פעולות להקמת אנדרטה בירושלים ובת"א, כשההחלטה הסופית באיזה עיר תוקם האנדרטה, תתקבל בשלב מאוחר יותר, מותנה בתנאים שיוצעו ע"י שתי העיריות: באיזה משתי הערים תוקם האנדרטה במגבלות של לוח זמנים, איפה תהיה תמיכה גדולה יותר של יהודי בולגריה וכו'.
רינה ואיליה בקלוב הציעו לקיים פסטיבל פולקלור או Happening כאירוע לציבור הרחב. הפסטיבל יוכל להתקיים בסמוך לחנוכת האנדרטה או לאירוע אחר שקשור ליובל ה-70, באחד הפארקים בת"א וישתתפו בו מקהלות של יהודי בולגריה ולהקות פולקלור (ידוע על קיומם של מספר הרכבים לביצוע שירי עם וריקודים בולגריים). תישקל גם האפשרות להזמין כמה אמנים מבולגריה. בת"א-יפו קיימות כ-10 מסעדות בולגריות שיוכלו לפתוח בפסטיבל דוחני מכירה למאכלים בולגריים. בפסטיבל ישתתפו כמה דורות של יהודי בולגריה בישראל. רעיון הפסטיבל התקבל בהסכמה כללית והוחלט לבדוק את אפשרויות ביצועו. השגריר התחייב לבדוק את הנושא עם ראש העיר, רון חולדאי.
כמו-כן, דיווח השגריר ששר החוץ הבולגרי, ניקולאי מלדנוב, ישתתף בפורום הרביעי למלחמה באנטישמיות (28-30 במאי). השאיפה היא לקיים בתקופה זאת או ב-27 במאי, את הקונצרט של מוסיקה קלאסית ומוסיקה של יהודי ספרד, בביצוע האקדמיה הלאומית הבולגרית למוסיקה. השגריר בונה על השתתפות קהילת יהודי בולגריה באירוע, שיתקיים סביב התאריך של ההצלה השנייה - מאי 1943.
בפגישה שהתקיימה באוירה חמה ונמשכה כ-90 קדות, התקבלו כמה החלטות שמטרתן לחזק את הקשרים בין השגרירות לארגונים של יהודי בולגריה בישראל".

עד כאן דברי השגריר.
רצ"ב דבריו בבולגרית.

 
 

עבור לתוכן העמוד