האם יש היום אנטישמיות בבולגריה?

21/06/2011

מי שמבקר בסופיה מכיר את שוק הספרים הגדול והמגוון בכיכר סלבייקוב (Ploshtad Slaveikov). רבים מהמבקרים שמו לב כי בין שפע הספרים מככב גם ספרו של היטלר - "מלחמתי" (Mein Kampf) בה הוא חשף לעין העולם את תכניותיו לגבי היהודים. העניין עורר בזמנו אצל כותב שורות אלו פליאה גדולה: כיצד ייתכן שבמדינה שהצילה אותנו מציפורניו של היטלר, נמכרת תמצית האידאולוגיה שלו בראש חוצות? הרגעתי עצמי בכך שזו הוכחה להיותה של בולגריה דמוקרטיה אמיתית, בה אין צנזורה אידיאולוגית. אלא שמאז נמכרים בכיכר סלבייקוב כעשרים ספרים אנטישמיים, ביניהם ספר נוסף של היטלר - "המאבק לאירופה חדשה" ועוד ספרים שנכתבו ע"י מוסוליני, גבלס, הנרי פורד וצדיקים נוספים. נמנה כמה כותרות: "השקר על ששת המליונים", "דמות היהודי הבינלאומי", "העם הבולגרי והיהודים", "הקשר העולמי", "הצל של ציון", "ג'יהאד - מלחמה קדושה", "הבונים החופשיים, היהודים והמהפכות" ואי אפשר בלי "הפרוטוקולים של זקני ציון" - והרשימה נמשכת. לכאורה, דמוקרטיה אמיתית אינה צריכה לחשוש מספרים. אך האם קיומו של שוק, הקולט את שיפעת חיבורי המופת האלה (איך אפשר להסביר אחרת את הדפסתם) אינו צריך להדליק מנורה אדומה?

אחדים מאתנו שמו לב לכתובות גרפיטי בבולגריה נגד יהודים, על קירות, מצבות ובבתי קברות. הרגיעו אותנו שאין סיבה אמיתית לדאגה, שכן הגרפיטי אינו מכוון רק נגד היהודים, אלא גם נגד התורכים וקבוצות מיעוט בכלל, ואפילו גרפיטי על מצבות זכרון לצבא האדום ששחרר את בולגריה מהשלטון הפשיסטי ששלט בה במלה"ע השנייה. הסבירו שאלה מעשי חוליגאנים בודדים שהמשטרה מתקשה לשים עליהם את ידה. בבולגריה ישנם אנטישמים, כך אמרו, אך לא קיימת אנטישמיות כתופעה חברתית רחבה ובודאי שהשלטונות נלחמים בתופעות הבודדות ואין לייחס לגרפיטי חשיבות יתר. בדרך כלל קיבלנו את ההסבר, שהרי התרגלנו להביט בעינים סלחניות ונוסטלגיות על כל דבר בולגרי: האין זאת הארץ והעם שהצילו אותנו? אלא שהדברים כנראה אינם כה פשוטים. והראיה - יהודי בולגריה החיים בה היום, והעוקבים מקרוב אחר הגילויים האנטישמיים, מראים סימני דאגה ברורים.

בימים אלה יצא לאור דוח של ארגון הגג של יהודי בולגריה (החיים בה היום) "שלום", על תופעות אנטישמיות בבולגריה בשנים 2009-2010.  הדוח שנכתב בשתי שפות - אנגלית ובולגרית, הופץ בבולגריה ומחוצה לה, וכך הגיע לידינו. מה כולל הדוח:

  • רשימת 17 אירועים והתרחשויות אנטישמיות וניאו-נאציות שהתרחשו ברחבי בולגריה בין 2009-2010, ביניהן: חגיגות שנערכו בכמה ערים לרגל יום הולדתו של היטלר, הטלת בקבוק מולוטוב בבית הכנסת בבורגס (המשמש היום אולם עירוני לתערוכות), תערוכה אנטישמית במקום מרכזי ביותר בסופיה (ליד האגם המלאכותי בכניסה ל"Borisovata Gradina"), החלטת עירית סופיה לקרוא רחוב על שם בוגדן פילוב - ראש הממשלה הפשיסטית שהגתה להשמיד אותנו (החלטת העיריה בוטלה בעקבות הסקנדל הציבורי שהתעורר), חילול שורה ארוכה של מצבות;

  • רשימה של כעשרים ספרים בעלי תוכן אנטישמי מובהק הנמכרים בבולגריה (ראה למעלה);

  • דברי נאצה נגד היהודים המופצים באינטרנט, בדרגת ארס ושנאה יוקדת שלא היו מביישים את "דאר שטירמר" הנאצי. המחברים הם לרוב אנונימיים אך ישנם כאלה שאינם חוששים להזדהות בשמם;

  • שורה ארוכה של צילומי צלבי קרס וכתובות גרפיטי אנטישמיות ואנטי-ישראליות(!) המופצות על הקירות ועל מצבות (ובמקרים בודדים - גם בבתי קברות). המצגת המצורפת למטה כוללת מבחר קטן מן הצילומים הכלולים בחוברת של "שלום". 

    אין בכוחו של אתר זה להתמודד עם השאלה הפוליטית והחברתית הסבוכה: האם יש אנטישמיות בבולגריה? אבל אם דעתנו, צנועה ככל שתהיה, חשובה למישהו שם, זה מה שהיינו אומרים להם: "חברים יקרים, משהו לא נעים קורה אצלכם. תעדרו בבקשה את הגינה שלכם ותעקרו את העשבים השוטים שפשטו בה!"

 

  מבחר צילומים מרחובותיה של בולגריה
עבור לתוכן העמוד