קונגרס מדעי היסטורי על יהדות בולגריה באוניברסיטת סופיה

13/11/2012

בימים 2-3 לנובמבר השנה, התקיים באוניברסיטת סופיה קונגרס מדעי היסטורי בולגרי-ישראלי, בנושא: "יהודי מזרח אירופה וברית המועצות במלה"ע השנייה ובתקופת המלחמה הקרה". בפועל, הרוב המכריע של ההרצאות, דן במגוון רחב של נושאים הקשורים ביהדות בולגריה. רוב המרצים היו מבולגריה עצמה והייתה גם משלחת מכובדת מישראל. מטעם אוניברסיטת חיפה הגיעו לקונגרס הרקטור - פרופ' דוד פרג'י שברך את באי הקונגרס בפתיחתו, ופרופ' אריה כוככבי, שהרצה על "הגירה מארצות הגוש הסובייטי אחרי מלה"ע השנייה".  הרצאה מעניינת נשמעה מפי חוקר של מוזיאון השואה בוושינגטון, ד"ר סטיבן סטייג' בנושא: המשפטים שנערכו בבולגריה נגד ראשי המשטר הפשיסטי בבולגריה ב-1945. משפטים אלה נערכו לפני משפטי נירנברג המפורסמים, והיו הראשונים שנערכו נגד פושעי מלחמה בתקופת מלה"ע השנייה והשואה.

נישאו גם הרצאות ע"י שני מרצים נוספים מישראל - חוקרי יהדות בולגריה, שרבים ממאמריהם פורסמו באתר "כולנו בולגרים" - ד"ר שלמה שאלתיאל וד"ר משה מוסק.

הרצאתו של ד"ר שלמה שאלתיאל דנה ב"יהודי בולגריה בין איום להשמדה להתחדשות לאומית - 1939-1949". ד"ר שאלתיאל חוקר מזה תקופה ארוכה את יהדות בולגריה בתקופת העשור הסוער ביותר בתולדותיו. בהרצאתו, נפרשת תמונה היסטורית רחבה, ד"ר שאלתיאל מנתח את תפקידם של שחקני המפתח בתקופה, לאור התעודות היסטוריות עליהן מתבססים מחקריו. בין היתר, מעניינת במיוחד ראייתו לגבי תפקידו של המלך בוריס בהצלת יהודי בולגריה.
בשנים הראשונות של תקופה הקומוניסטית, בטרם העלייה הגדולה בשנים 1948-49, נחשפת לפנינו תמונה מרתקת על היחסים בתוך משולש הכוחות: התנועה הציונית בבולגריה (שהייתה הכוח המרכזי בקהילה), הקומוניסטים היהודים שהתנגדו לעליה, והמפלגה הקומוניסטית הבולגרית שמנהיגיה בחרו לתמוך דוקא בתנועה הציונית ולא בחברי מפלגתם היהודים. חומר קריאה מרתק!

רצ"ב תרגום עברי להרצאתו של ד"ר שאלתיאל שבמקור נישאה בבולגרית

ההרצאה השנייה הייתה של ד"ר משה מוסק. נושא ההרצאה - הביקור של דוד בן-גוריון בבולגריה, בדצמבר 1944, עוד לפני הניצחון על גרמניה הנאצית, בעוד רעם התותחים עדיין לא נדם בשדות הקרב של אירופה. כמנהיג הישוב היהודי בארץ-ישראל וראש המדינה שבדרך, המטרה העיקרית של בן-גוריון הייתה כמובן - להיפגש עם הקהילה היהודית בת 50 אלף נפש.  אך בן-גוריון ניצל את הביקור כדי להיפגש עם כל הצמרת של המדינה הבולגרית. למרות שמדינה עדיין לא עמדה מאחוריו (מדינת ישראל קמה רק כעבור 4 שנים) בן-גוריון לא נרתע מניהול מו"מ בגובה העיניים עם ראשי בולגריה, על הצורך בהתרת עליית יהודי בולגריה לארץ ישראל. השפעת הביקור על הקהילה הייתה מחשמלת ומשלהבת. כדברי ד"ר מוסק, בן-גוריון היה עבור הקהילה "המלך המשיח". הוא הצית את הלבבות שהיו כבר מוכנים לקראת העלייה. 

רצ"ב תרגום עברי להרצאת ד"ר מוסק שנישאה במקור באנגלית     

עבור לתוכן העמוד