חדשות בעולם היהודי הספרדי

29/04/2015
חדשות בעולם היהודי הספרדי (הגדל)

העיר אדירנה (Edirne או בשם המוכר יותר ליהודי בולגריה - Odrin) נמצאת בתורכיה האירופית, לא רחוק מהגבול הבולגרי. בעבר התקיימה באדירנה קהילה יהודית גדולה שהגיעה לשיאה בתחילת המאה ה-20. במפקד שנערך לפני מלה"ע הראשונה, מנתה האוכלוסיה היהודית בעיר 28 אלף נפש. קהילת יהודי אדירנה היתה מפורסמת בישיבות ובתלמודי תורה וגם ברבניה (שאחדים הגיעו לבולגריה). ידוע למשל שרבי יוסף קארו כתב בה חלק מ"השולחן הערוך".  קשרים ארוכי שנים התקיימו בעבר בין יהודי אדירנה ליהודי בולגריה: קשרי חיתון ומאחר שלא מעטים בקרב יהודי אדירנה היגרו לבולגריה בגלי ההגירה במהלך המאה ה-20 (ראה להלן). 
בשרפה גדולה שפרצה באדירנה בשנת 1903 (בה נשרפו 1,500 בתים) נשרפו כל 13 בתי הכנסת בעיר.  הקהילה שהיתה באותה תקופה בשיא כוחה, החליטה לבנות בית כנסת מרכזי גדול ומפואר, במקום כל בתי הכנסת שנשרפו. בית הכנסת החדש נחנך כנראה בשנת 1906 או מאוחר יותר.  (אגב, החלטת יהודי אדירנה דומה להחלטת יהדי סופיה שבנו בית כנסת מרכזי גדול שנחנך באותה תקופה - 1909).  
היום אין יהודים באדירנה. רבות מהמלחמות בתורכיה האירופית בראשות המאה ה-20, לא היטיבו עם קהילת אדירנה. במלחמות הבלקן בולגריה נלחמה בתורכיה ואפילו כבשה זמנית את אדירנה. בעקבות נפילת האימפריה העות'מנית במלה"ע הראשונה מצב קהילת אדירנה הורע עוד יותר. לכך נוספו פרעות שערכות תושבים לא יהודים ביהודי אדירנה. בעקבות אלה, החל תהליך ארוך והדרגתי של נטישת אדירנה ע"י יהודיה, עד שבראשית שנות ה-90 לא נשאר בה אף יהודי.
בית הכנסת המפואר, שמתפלליו נטשוהו, החל להתפורר. תחילה בפנים, עד שהגג קרס ונשארו רק הקירות החיצוניים. (בתהליך דומה נהרסו שני בתי כנסת מהמפוארים ביותר בבולגריה: בערים וידיו ו-סמוקוב). בשנת 1995, לאחר שבית הכנסת ננטש למעשה, הוא עבר לבעלות הממשלה בתוקף חוק תורכי.

לאחרונה החליטה ממשלת תורכיה לשפץ על חשבונה(!) את בית הכנסת. אלא שלראש העיר היו מחשבות אחרות: הוא טען שבגלל שישראל פוגעת במסגד אל אקסה, לא חלה חובה על תורכיה לשפץ בתי כנסת. התפתח ויכוח פנימי בו נטלו חלק גם תורכים שהעיזו להפגין בשערי בית הכנסת, שיש להחזיר את המבנה המשופץ לתפקידו המקורי ויש להוציא את יהודי תורכיה מהויכוח עם ישראל.  דעתם של האחרונים ניצחה (כנראה שגם דעת ממשלת תורכיה לא הייתה נוחה במיוחד מדעתו של ראש העיר הנמרץ) ובית הכנסת המשופץ הוחזר ליהודי תורכיה (חרף העובדה שכאמור, היום באדירנה לא מתגורר אף יהודי!).
ב-26 במרץ השנה (2015) נחנך בית הכנסת המחודש ברוב פאר והדר ע"י יהודי תורכיה שמילאו בהמוניהם את בית הכנסת, על גדותיו.

לבית הכנסת המשופץ ביום חנוכתו:   קליק על התמונה המצורפת

רצ"ב כתבת תמונות על בית הכנסת באודרין

 

  

עבור לתוכן העמוד