רפאל - זהו שמו של ספרה החדש של לאה כהן

18/01/2018
רפאל - זהו שמו של ספרה החדש של לאה כהן

"רפאל", ספרה החדש של לאה כהן – (יצא לאור בבולגריה) הוא רומן היסטורי המבוסס על פרשה אמיתית שהתרחשה בעת רדיפת יהודי בולגריה בתקופת השואה וכחלק מאותן רדיפות. קרוב לוודאי שהפרשה בה דן הספר היתה ידועה היטב להורינו ולסבינו, אך הם הדחיקו אותה מזכרונם, כמו שאופייני להדחקת רבים מזכרונות תקופת השואה.  כך נמחקה הפרשה מהזיכרון הקולקטיבי של יהדות בולגריה.

לאה כהן היא סופרת פוריה, מחברת 10 רומנים שחלקם דנים בהיסטוריה מודרנית. נושא השואה זוכה לטיפול אינטנסיבי בספריה, מסיבות אישיות בולטות - לפי עדותה, 58 מבני משפחתה נספו בטרבלינקה עם רצח יהודי טרקיה ומקדוניה. גם גורל יהודי בולגריה בתקופת השואה מענין אותה כמובן, ובכך עוסק הרומן החדש שלה. ספריה מתורגמים לגרמנית, צרפתית, אנגלית, ספרדית, סרבית מקדונית, אלבנית ותורכית.

התכנית להשמדת יהודי בולגריה נהגתה כתכנית בשלבים, שתוכננה בברלין ונמסרה לקבלן הביצוע – ממשלת הבובות האנטישמית של המלך בוריס, בראשה עמד משרתו הנאמן - הפרופסור לארכיאולוגיה, בוגדן פילוב. התכנית התבססה על שבירה בשלבים של רוחה וכושר התנגדותה של יהדות בולגריה, בעזרת כלים חוקיים. יהודי בולגריה מכירים בעיקר את "החוק להגנת האומה" שנועד להיות כלי לטיפול בכל היהודים. פחות ידוע החוק למלחמה ב"ספקולציה", או המלחמה ב"ספקולנטים" - הספסרים. מאחורי החוק שנועד למוטט כלכלית ופיזית את השכבה הדקה של בעלי ההון ותעשיינים בקרב היהודים, עמדה הטקטיקה הנאצית שאומצה ע"י אלכסנדר בלב - הקומיסר לענייני יהודים: "קודם נכה בבעלי ההשפעה והממון ואחריהם בכל היתר". הממשלה החלה לחפש קורבן מתאים במסגרת החוק למלחמה ב"ספקולנטים". אחרי חיפוש התמקדה בשניים מבני משפחת אריה המפורסמת שמוצאה מהעיר סמוקוב, משפחה עשירה ומבוססת, פעילה בבנקאות ותעשייה. השניים היו ליאון אריה ובן אחיו – רפאל אריה, תעשיינים, בעלי בית חרושת ידוע ומוערך לתמרוקים באיכות גבוהה משמן וורדים, עם סניפים בפריז ובוקרסט. לאחר שהואשמו בספסרות בסבון מתוצרתם, השניים נשפטו ונגזרו עליהם עונשי מוות. לשמע גזרי הדין, יצחק אריה, אביו של רפאל ואחיו הבכור של ליאון, ניצל את קשריו הטובים בארמון המלך בוריס כדי לבקש חנינה עבור בנו ואחיו. בפגישה עם ראש לשכת המלך, הוא ביקש ראיון עם המלך עצמו. הראיון המבוקש לא ניתן אך הגיעה תשובת המלך שבענין גזר דין המוות אינו יכול לעשות דבר כי "מופעלים עליו לחצים מברלין". גזר הדין בוצע ב-15 באפריל 1943, מבלי שניתנה אפשרות לבני המשפחה להיפרד משני הנידונים למוות ומבלי שניתנה להם הודעה על תאריך ההוצאה לפועל של גזר הדין. לבת המשפחה שהביאה להם מזון לבית הסוהר לאחר שכבר הוצאו להורג נאמר שאין כבר צורך במזון כי הם ניתלו. האישה המסכנה התעלפה במקום. האבא של רפאל – יצחק אריה, שביקש את רחמי המלך, קיבל שבץ ממנו לא התאושש ונפטר כעבור שנתיים. בית החרושת נסגר והמשפחה השבורה אחרי הטרגדיה הנוראה שנחתה על ראשם התפזרה בכל העולם. ידועות שתיים מבנות המשפחה, אחיות של יצחק ולאון אריה עלו לארץ אחרי הקמת המדינה עם משפחותיהן. במסגרת מחקר רחב היקף שלאה כהן ערכה לצורך ספרה, היא הגיעה ללוס אנג'לס, שם פגשה את דידי אריה, בת-דוד מדרגה ראשונה של רפאל אריה. דידי בת ה-94 זוכרת היטב את הטראומה בעקבות הרצח של דודה ליאון ובן-דודה רפאל. 
רצ"ב שני קישורים:

ראיון של הסופרת לאה כהן, בבולגרית, לטלויזיה הבולגרית:

http://www.bitelevision.com/lea-koen-za-novata-si-kniga-i-za-tova-koj-e-rafael/

השתלשלות הפרשה (בבולגרית) - לפי תיאורה של לאה כהן:

http://www.ploshtadslaveikov.com/zhestokiyat-kraj-na-balkanskite-rotshild/

 


 

עבור לתוכן העמוד