פגישה של יהודי בולגריה עם סגן ראש ממשלת בולגריה

31/05/2011

המפגש נערך בחסות הגופים הבאים: איחוד עולי בולגריה בישראל, האגודה לידידות ישראל-בולגריה וארגון יוצאי בולגריה בחיפה.
המפגש נערך על פי בקשה מפורשת של האורח. מר צבטנוב, הנושא בתפקיד סגן ראש ממשלת בולגריה ושר הפנים, נמצא בישראל בביקור רשמי, כאורחו של השר לבטחון פנים - יצחק אהרונוביץ.  זהו ביקור גומלין, לאחר שהשר אהרונוביץ היה אורחו של מר צבטנוב בבולגריה לפני מספר חודשים. מלבד עניני פרוטוקול, זהו ביקור עבודה צפוף ביותר.  מר צבטנוב, שנחת בישראל ביום בו נערך המפגש אתו, הגיע למפגש לאחר סדרת פגישות עבודה שנערכו באותו יום עם השרים הבאים של ממשלת ישראל: השר לביטחון פנים - המארח, שר הפנים, שר החוץ ושר הביטחון.

המפגש הוגדר כ"ערב שאלות ותשובות", אך מר צבטנוב ניצל את ההזדמנות ופתח את הערב בסקירה מקיפה על המצב הביטחוני (עם דגש על ביטחון פנים), כלכלי ופוליטי בבולגריה.

משרד הפנים בבולגריה ממונה גם על המשטרה ושר הפנים הוא למעשה גם השר לביטחון פנים. מר צבטנוב החל את דבריו בסקירה על תחום פעולתו העיקרי - ביטחון הפנים. הוא סקר את ההישגים במלחמה נגד הפשע המאורגן. בולגריה קיבלה בשנים האחרונות ציונים נמוכים ביותר ממוסדות האיחוד האירופי על המצב הירוד של ביטחון הפנים והפשע בכלל. מתברר שאחד מתחומי הפשע המאורגן ששגשגו בשנים האחרונות בבולגריה היה הדפסת שטרות יורו מזויפים באיכות גבוהה ביותר. לדברי מר צבטנוב, המלחמה בפשע בשנתיים האחרונות הניבה תוצאות חיוביות ובטחון הפנים השתפר מאד. 

תחום אחר בו לדעת מר צבטנוב נרשמו הצלחות לממשלה הנוכחית הוא התחום הכלכלי. בניגוד למדינות אחרות באירופה (יוון, פורטוגל, ספרד, איטליה ואירלנד) שנאלצו לבקש סיוע מהאיחוד האירופי כדי להתגבר על המשבר הכלכלי העולמי, בולגריה שרדה את המשבר מבלי לנקוט באמצעים דרסטיים, כגון קיצוצי שכר ופיטורים המוניים.  יחד עם זאת, אחד הקשיים הכלכליים הרציניים ביותר בפניהם ניצבת הכלכלה הבולגרית הוא נטישה המונית של צעירים רבים לחו"ל והקטנת כח העבודה הבולגרי.  מר צבטנוב הביא דוגמא מאלפת: בספרד חיים היום 300 אלף בולגרים, רובם צעירים.

לרגל האפשרות של בחירות קרובות בבולגריה, סקר מר צבטנוב גם את המצב הפוליטי הפנימי. אלא, כמי שלא מצוי בפרטי הפרטים של המפה הפוליטית הפנימית המסובכת של בולגריה (כמעט כמו זו של ישראל) מחבר רשימה זאת חייב להודות שנתקל בקושי במעקב אחר הסקירה המקיפה. אחד הקשיים נובע מעובדה שנהוג לכנות את המפלגות ב-3 אותיות המהוות ראשי תבות של שמן ואלה דומים כל-כך...

ידיעה מעניינת בסקירה היא תכניתה של ממשלת בולגריה ביחס למיעוט הרומי (השם החדש של הצוענים, שהתקבל בכל אירופה כ"politically correct"). לדברי מר צבטנוב, ממשלת בולגריה החליטה סוף-סוף להתמודד עם הבעיה ולמצוא לה פתרון אמיתי, במקום לטאטא אותה מתחת לשטיח, לפי הפרקטיקה המקובלת ברוב ארצות אירופה בהן חיים מיעוטים של עם זה. לדעת מר צבטנוב, קידום המצב הסוציאלי והכלכלי של הצוענים, הוא קודם כל אינטרס של בולגריה. לדבריו, הסיבה העיקרית למצבם העגום של הצוענים הוא העדר השכלה. ממשלת בולגריה תשאף לקדם את הצוענים באמצעות מתן גישה להשכלה לילדיהם. העלאת ההשכלה (ממצב של העדר השכלה כלשהי) תעלה את אפשרויות הצוענים להצטרף לכוח העבודה ובכך ישתפר מצבם והדבר יביא גם ברכה למשק הבולגרי, הסובל מבריחת כח אדם צעיר לארצות המערב.

בסוף סקירתו המרתקת, שמע מר צבטנוב את השאלות הרבות של הקהל וניסה להתמודד איתן כמיטב יכולתו.          

 

 

 

עבור לתוכן העמוד