משלחת ישראלית בשנת 2008 לבולגריה - הכתבה

בכל שנה, ב-10 במרץ, מציינת יהדות בולגריה את הצלתה מציפורני החיה הנאצית. השנה מלאו 65 שנה להצלת היהודים, ומשלחת קטנה, שאורגנה על ידי העמותה לקשרי ידידות ואחווה בין ישראל לבולגריה, יצאה לבולגריה, כדי להשתתף בטקסים ממלכתיים שאורנו לרגל יום מיוחד זה. המשלחת מנתה 8 חברים, ובראשם ההיסטוריון ד"ר משה מוסק. 
 
לפני 65 שנה, ב-10 במרץ 1943, הורה הממשל הבולגרי לשלוח כ-10,000 יהודים בולגריים למחנות המוות. יציאת המשלוח נמנעה ברגע האחרון, לאחר שחלק מהמיועדים למשלוח כבר נאספו מבתיהם ועמדו                                     לצפייה בתמונה בהגדלה, לחצו כאן

לעלות תוך זמן קצר לקרונות שהיו אמורים להובילם אל

מותם. לעומת יהודי בולגריה, לא שפר גורלם של  11,300

מבני עמנו - יהודי תרקיה ומקדוניה (שטחים שסופחו לבולגריה בתקופת מלחמת העולם השנייה, לאחר כיבוש יוון ויוגוסלביה על ידי הגרמנים), והם נמסרו לגרמנים על ידי המשטר הפשיסטי בן בריתו של היטלר ששלט בבולגריה, ונרצחו במחנות ההשמדה.
 
יהודי בולגריה אינם שוכחים את מי שעמדו מאחורי הצלתם ומנעו את מותם הוודאי – סגן  יושב ראש הפרלמנט דאז, מר דימיטר פשב, וראשי הכמורה דאז ובראשם האקזהרח סטפן והפטריארך קיריל. אנשים אשר הקריבו כל מה שיכלו במטרה להציל את יהודי בולגריה.
  
לציון אותם אירועים הכריזה בולגריה על 10 במרץ כיום זיכרון לציון השואה והצלת יהודי בולגריה.
 
המשלחת הישראלית ביקרה בכמה אתרים מרכזיים:

העיר פלובדיב
ב-8 במרץ הגיעה המשלחת לבולגריה, וב-9 במרץ נסעו חבריה לפלובדיב (העיר השנייה בגודלה בבולגריה). בפלובדיב ישבה קהילה יהודית גדולה ותוססת, עד לעלייה הגדולה לאחר הקמת המדינה. קהילה יהודית קטנה ממשיכה להתקיים בפלובדיב עד היום.
 
הטקס המרכזי נערך בלב העיר, במקום שבו עמד בעבר בית ספר יהודי. ב-9.3.1943 כבר רוכזו בחצר בית הספר היהודים שעמדו להישלח למחנות ההשמדה ביום המחרת. כשהגיעה ההודעה על ביטול המשלוח פרצו היהודים בזעקות אושר ושמחה "שוחררנו!" ורצו אל בתיהם. בית הספר לא קיים יותר. במקום ישנה היום כיכר גדולה ובה אנדרטה לציון הצלת יהודי פלובדיב.
 
נשאו דברים בטקס: נציג קהילת יהודי פלובדיב, יו"ר ארגון יהודי בולגריה - "שלום" - מקסים בנבניסטי, ראש העיר, מושל המחוז וד"ר שלמה שאלתיאל - חבר המשלחת מישראל. קהל גדול של תושבי העיר, נציגי הקהילה, אנשי ציבור ועיתונאים גדש את המקום. בסיום הטקס הונחו זרים ליד האנדרטה.
 
העיר קיוסטנדיל
לאחר הביקור בפלובדיב המשיכה המשלחת לעיר קיוסטנדיל (Kiustendil) שגם בה הייתה בעבר קהילה יהודית חשובה - בת כאלף נפשות - ששרידיה עדיין קיימים בעיר. לקיוסטנדיל מקום מרכזי נכבד בסיפור הצלת יהודי בולגריה. ממנה יצאה לסופיה ב- 8.3.1943 המשלחת המפורסמת בת 5 נכבדים מבני המקום, כדי להודיע לבן עירם דימיטר פשב, סגן יו"ר הפרלמנט, על הקרונות הממתינים בתחנת הרכבת בעיר, לכל יהודי קיוסטנדיל כדי להובילם אל מחנות המוות. יהודים אלה היו שכניהם הטובים וחבריהם לספסל הלימודים של דימיטר פשב וחבריו הבולגרים.
 
כאן, בקיוסטנדיל, החלה שרשרת של פעולות ולחצים פוליטיים – שביטויה הראשון היה בפרלמנט ומשם המשיכה להתנגדות ראשי הכנסייה הפרבוסלאבית לגירוש היהודים אל מותם ולתסיסה בקרב ציבור רחב וקובעי דעת קהל. כל אלה הביאו בסופו של דבר לדחיית המשלוח הראשון לפולין ולביטול התוכנית להשמדת יהודי בולגריה.
 
הטקס בקיוסטנדיל נערך בכיכר המרכזית בעיר, ליד פסל אבן מרשים של דימיטר פשב, שהוצב במקום לפני מספר שנים ביוזמת ההתאחדות לשיתוף ואחווה ישראל-בולגריה ובמימונה. הנעימו את הטקס בשירה ובמוזיקה המקהלה שליד ארגון "שלום" ותזמורת מקומית של כלי נשיפה. קהל גדול מבני העיר הגיע גם כאן כדי להשתתף בטקס.

נשאו דברים: ראש העירייה, מושל המחוז ושגריר ישראל בבולגריה - נוח גל נגלר. בסיום הטקס הונחו זרים ליד פסלו של פשב.
 
עם תום הטקס, ערכה המשלחת ביקור במוזיאון פשב. המוזיאון נחנך בבית משפחת פשב בעיר. בבית זה נולד וגדל דימיטר פשב עד שעקר לבירה סופיה. המוזיאון הוקם לפני מספר שנים ביוזמת איחוד עולי בולגריה בישראל ובמימונו, בשיתוף פעולה עם עיריית קיוסטנדיל, שתרמה את הבית לצורך הקמת המוזיאון.
 
הביקור הסתיים במסיבה רבת משתתפים במסעדה מקומית, באירוח קהילת יהודי קיוסטנדיל. במסיבה השתתפו שגריר ישראל בבולגריה ופמלייתו, נכבדים מקומיים, בני הקהילה המקומית, אורחים רבים וכמובן המשלחת מישראל. המסיבה הסתיימה בשירים וריקודים ספונטניים של כל באי המסיבה ובאווירה מרוממת. 
 
הטקסים בסופיה
הטקסים בעיר הבירה סופיה נערכו ב-10 במרץ - התאריך הרשמי שנקבע לציון אירועי מרץ 1943. נערכו שני טקסים: 
 
הטקס ליד ביתו של דימיטר פשב
הטקס הראשון נערך ליד ביתו של דימיטר פשב – הבית שבו חי במשך עשרות שנים לאחר שעבר לסופיה מעיר הולדתו - קיוסטנדיל. בבית זה חי בתקופת מלחמת העולם השנייה כאשר שימש סגן יו"ר הפרלמנט, ובבית זה גם סיים את חייו. זהו בית קומות רגיל ובעל מראה צנוע למדי, שנבנה בשנות ה-30 של המאה ה-20 במרכז סופיה, ופשב ואחיו קנו בו דירות. על הקיר החיצוני ליד הכניסה תלוי שלט זיכרון המספר על מעשה גבורתו של פשב, שתוך נטילת סיכון אישי גדול פעל נגד ממשלתו כדי להציל את יהודי בולגריה. בני משפחת אחיו של פשב מתגוררים בבית עד היום ובת אחיו השתתפה בטקס שנערך ליד הכניסה לבית.
בטקס השתתפו שגריר ישראל בבולגריה, נציגי ארגון "שלום", יהודים רבים מסופיה והמשלחת מישראל, וקראו מכתב של ויקטור שם-טוב - חבר הכנסת ושר הבריאות לשעבר - יקיר יהדות בולגריה בישראל ומחשובי מנהיגיה. הטקס הסתיים בהנחת זרים.
 
הטקס ליד הפרלמנט
הטקס השני נערך ליד לוח זיכרון המנציח את הצלת יהודי בולגריה, שהוצב ליד הפרלמנט בסופיה. בטקס השתתפו חברי פרלמנט ואנשי ציבור, נציגי הארגון "שלום", חברי המשלחת מישראל וקהל רב. נשאו דברים ד"ר שלמה שאלתיאל, ונציג "שלום". הטקס הסתיים בהנחת זרים.
 
חנוכת המהדורה הבולגרית של ספרו של שלמה שאלתיאל
יומיים לאחר קיום הטקסים בסופיה התקיים טקס שונה לגמרי באופיו באוניברסיטת סופיה - "קלימנט אוכרידסקי". בטקס הושק תרגום בולגרי לספרו של ד"ר שלמה שאלתיאל על עליית יהודי בולגריה לישראל - "מארץ הולדת למולדת" - או בתרגום הבולגרי של הספר: "ОТ РОДИНА КЪМ ОТЕЧЕСТВО". כיבד את הטקס בנוכחותו נשיא בולגריה - גיאורגי פארבאנוב. נשאו דברים נשיא האוניברסיטה ויו"ר ארגון "שלום" - מקסים בנבניסטי. 

עבור לתוכן העמוד