חיים אהרן פרחי

26/11/2014
חיים אהרן פרחי (הגדל)

חיים אהרן פרחי (1877 – 1947)

כנרי מוטי

 

חיים אהרן פרחי היה אחת מהדמויות הבולטות של יהדות בולגריה במהלך המחצית הראשונה של המאה ה-20.

 

על מצבת קברו ביישוב בית חנן אשר פרחי נמנה עם אבותיו המייסדים נכתב:

"איש חולם ולוחם, שמעשיו דבריו ודבריו מעשיו".

מיהו אותו איש חולם ולוחם שזכה למעמד מכובד בקהילה היהודית ובציבור הכללי בבולגריה?

 

חיים אהרן פרחי נולד בסופיה ולמד רוקחות בבלגרד. בגיל צעיר הצטרף לתנועה הציונית ונמנה עם הפלג האקטיביסטי של התנועה. בתקופה זו, של ראשית המאה ה-20 נתון היה הרחוב היהודי במאבק בין הדור הישן של מכובדי הקהילות - ה"נוֹטָאבֶּלִים" לדור הצעיר ומשכיל שביקש לחולל שינוי ברחוב היהודי. מאבק לא פשוט זה הסתיים בניצחון הדור הצעיר של חברי התנועה הציונית. הוא היה חבר "מפלגת העם הבולגרית" וב-1911 נבחר מטעמה לאסיפה הלאומית ה-5 של בולגריה
(
Велико Народно събрание‏ 5).

 

פרחי כיהן גם כחבר מועצת עיריית סופיה ופעל רבות לקידום החינוך היהודי העצמאי בעיר ובכלל זה הקצאת תקציבים למערכת החינוך היהודית. ב-1920 נבחר ליושב ראש הקהילה היהודית בסופיה ולתפקיד יושב ראש הקונסיסטוריה היהודית של בולגריה. הוא כיהן כנציג יהדות בולגריה למספר קונגרסים ציוניים והיה חבר הוועד הפועל של התנועה הציונית העולמית. לפרקים ערך את ביטאון התנועה הציונית "המשפט".

 

בראשית שנות ה-20 של המאה ה-20, כיהן פרחי כיושב ראש המשלחת מטעם יהדות בולגריה אשר סיכמה עם הקרן הקיימת לישראל על הקמת המושב "בית חנן"  ואף הגיע אישית לארץ ישראל בכדי לעמוד מקרוב על תהליך ההקמה. ב-1926 התפטר מכהונת יושב ראש הקונסיסטוריה היהודית על רקע מחלוקת קשה בנושא אי אישור תקנון התנהלות הקהילות היהודיות בבולגריה ולתפקיד מונה הקולונל בדימוס אברהם תג'ר.

 

במקביל, המשיך במרץ את פעילותו בתנועה הציונית והקים את סיעת "הציונים הכלליים" בתוך התנועה. בהובלתו הפכו "הציונים הכלליים" לסיעה הגדולה בתנועה ומראשית שנות ה-30, זכו לרוב בבחירות הפנימיות שנערכו בתנועה. ב-1933 נבחר פרחי לפרלמנט הבולגרי ובמקביל נבחר שוב לכהונת יושב ראש הקונסיסטוריה היהודית.

 

ב-1935 עלה חיים אהרון פרחי לישראל. על מעמדו בציבוריות הבולגרית תעיד העובדה שטרום עלייתו נערכה לו מסיבת פרידה ובה נכחו ראשי הקהילה היהודית, חברי מועצת

עיריית סופיה ופוליטיקאים בולגרים רבים. ראש הממשלה לשעבר ניקולה מושאנוב נאם וברך את פרחי על פועלו הרב. בהמשך, הוזמן פרחי לארמון המלך בוריס והוענק לו אות הצטיינות על פועלו למען בולגריה.

 

לאחר עלייתו נמנה חיים אהרן פרחי עם מייסדי "קופת עלייה" וכיהן בהנהגת  איחוד עולי בולגריה. הוא היה פעיל ב"ציונים הכלליים" וכיהן כיושב ראש הסתדרות הרוקחים בארץ ישראל. לאחר אסון ספינת המעפילים "סלבדור", פעל פרחי ללא הועיל מול ראשי הסוכנות היהודית במטרה להגדיל את מספר הסרטיפיקטים ליהודי בולגריה.

ב-1944 פעלו חיים פרחי וז'ק מיטרני במסגרת "ועד ההצלה של הסוכנות היהודית בקושטא", שמקום מושבו איסטנבול ופעלו לסייע ליהדות בולגריה ובהמשך להעלאת יהודים מבולגריה.

 

ב-1947 הלך לעולמו והוא בן 70 ונקבר במושב בית חנן.

קליק על התמונה למעלה - לתמונת קברו במושב בית חנן. מקור: אמנון אבן-כסף, ארכיון מושב בית-חנן.

 

 

מקורות:

1.    חיים קשלס, קורות יהודי בולגריה, כרך ד', הוצאת דבר, ת"א, 1969.

2.    אנציקלופדיה של גלויות – יהדות בולגריה, ירושלים, 1967.

3.    שלמה שאלתיאל, מארץ הולדת למולדת, עלייה והעפלה מבולגריה ודרכה בשנים 1939-1949, הוצאת עם עובד, תל אביב יפו, 2004.

4.    עיתונות יהודית היסטורית.

עבור לתוכן העמוד