התקדמות ממשית לתכניות לשיקום בית הכנסת בוידין

10/04/2019
התקדמות ממשית לתכניות לשיקום בית הכנסת בוידין (הגדל)

בעבר דיווחנו על תכניות לשיפוץ בית הכנסת בוידין - עיר קטנה בצפון-מערב בולגריה, על הגדה הדרומית של נהר הדנובה - הגבול הצפוני של בולגריה. בוידין חיה בזמנו אחת הקהילות היהודיותהעתיקות ביותר בבולגריה, אולי העתיקה ביותר. בית הכנסת בוידין שנבנה ב-1894 שירת קהילה בת כאלף נפשות. (אוכלוסייתה הכללית של וידין מנתה בתקופה זאת כ-16 אלף נפשות). תמונות של בית הכנסת ששרדו מתקופת בנייתו מראות מבנה גדול בן שתי קומות, בעל ארכיטוקטוני מרשים.  בתמונה: בית הכנסת בשיא תפארתו בתמונה מראשית המאה ה-20. קליק על התמונה: כנראה טקס "יום השקל" בבית הכנסת בתאריך לא ידוע לפני הקמת המדינה.  לאחר עליית יהודי וידין לישראל עם הקמת המדינה, עבר על לבית הכנסת תהליך שעבר על כל בתי הכנסת בבולגריה - התרוקנות וידין מתושביה היהודים גרמה במשך הזמן לתהליך של הרס הדרגתי של המבנה.  בשני הפרקים הקודמים על בית הכנסת בוידין, סיפרנו בהרחבה על התוכניות לשיקומו המתבשלות מזה כ-10 שנים, כמרכז תרבותי לצורכי אוכלוסיתה של וידין. הסיבה העיקרית שבגללה התוכניות לא התקדמו היא תקציביות: בהעדר יהודים החיים היום בויידין, לא מצא לנכון ארגון הגג של יהודי בולגריה - "שלום", שבית הכנסת הוא בבעלותו, להשקיע בשיפוץ.  לעירית וידין ככל הנראה לא היה ענין לקדם שיפוץ מבנה שאינו בבעלותה. 


היום, לאחר פתרון הבעיות העיקריות שעיקבו את השיפוץ, הפרויקט התחיל לזוז.  ההחלטה החשובה ביותר התקבלה ע"י "שלום" שהחליטה לתת במתנה לעיר וידין את בית הכנסת והשטח עליו הוא בנוי.  בכך הוסר המכשול העיקרי ובחודש דצמבר 2018 החליטה עירית וידין להתחיל בפרויקט שיפוץ בית הכנסת והפיכתו למרכז תרבות ע"ש הצייר היהודי יליד וידיו, ז'ול פסקין. הצייר שנולד ב-1885 כיוליוס מרדכי פנקס, סבל בסוף ימיו מדכאון וסיים את חייו ב-1930 בהתאבדות בפריז בה חי רוב ימיו. 

 

הבעיה השניה שנמצא לה פתרון היא מימון תקציב השיפוץ המוערך ב-5 מליון יורו. חלק מהסכום התקבל כתרומה (מתורם ששמו לא פורסם) וחלקו השני - מהלוואה בנקאית ל-10 שנים.  הפרטים העיקריים על תכנית השיפוץ:
תישמר צורתו החיצונית המונומנטלית של מבנה בית הכנסת, על צריחיו, על הגג מצופה הנחושת, ועל צבעיו המקוריים. התכנון הפנימי יתבסס על שימוש בחומרים מודרניים.  בקומת הקרקע מתוכנן אולם גדול ורב שימושי - לתערוכות, התכנסויות ולקונצרטים (בשיפוץ יושם דגש על האקוסטיקה של האולם).  בקומה השניה יוצגו תערוכות קבועות וכמו-כן, לאור בקשת "שלום" תוקם ספרייה.  בחצר בית הכנסת יוקם בית קפה וחנות למזכרות.
ראש  העיר מבטיח שעד אמצע 2021 יושלם השיפוץ והמבנה ישרת את תושבי העיר ותיירות אזורית.  נקווה!

עבור לתוכן העמוד