בית הכנסת של סמוקוב

בית הכנסת של העיר סמוקוב (Samokov), שהיה מן הגדולים והיפים ביותר בבולגריה, נבנה ב-1860. באמצע המאה ה-19 מנתה קהילת יהודי סמוקוב כמה מאות נפשות. לקראת סוף המאה הגיעה לשיא גודלה, כ-900 נפשות. היתה זאת קהילה חזקה מבחינה כלכלית כשהמשפחה החזקה בקהילה היתה משפחת אריה שהגיעה לסמוקוב במאה ה-18 מוינה - בירת האימפריה האוסטרו-הונגרית. למשפחת אריה שעסקה בפיננסים, היו בסמוקוב כמה בתים, התרומות לבנין בית הכנסת הגיעו מבני משפחת אריה - יהודה גבריאל ואברהם ומשפחת כהן עליה אין לנו פרטים. בית הכנסת עמד בלב השכונה היהודית באותה תקופה. אחרוני הקהילה היהודית בסמוקוב עזבו את העיר בדרכם לישראל בשנות ה-50 של המאה ה-20 ומאז אין יהודים בסמוקוב.

משרד התרבות הבולגרי, שראה בבית הכנסת יצירה בעלת ערך היסטורי ואומנותי, החל בשיפוץ כללי של המבנה ב-1962.  לאחר שרפה שגרמה נזק ניכר, לקראת סוף התקופה הקומוניסטית החל שיפוץ שני, אשר כנראה נפסק באמצע בגלל העדר תקציבים. מאז פנים המבנה נשדד ונבזז עד שהיום הוא לא יותר מחורבה עלובה, המזכירה בקושי את עברה המפואר.

בהעדר קהילה יהודית בסמוקוב, הדרך היחידה לשמר את המבנה היא להעביר את בעלותו למדינה או לעיר סמוקוב, כדי שאלה ישפצו אותו ויעמידו אותו לשימוש בני סמוקוב, תוך שימור אלמנטים שיזכירו למבקר שהמבנה שימש בעבר בית כנסת. כך נעשה בבית הכנסת של בורגס, שהפך לגלריה לאומנות וכפי שיקרה ככל הנראה עם בית הכנסת של וידין, שמצבו דומה למצב בית הכנסת בסמוקוב.  ואכן, ב-26 באפריל 2018, חתם ארגון הגג של יהודי בולגריה החיים בה היום - "שלום", על הסכם שהעביר את הבעלות על בית הכנסת לעירית סמוקוב. הובטח שלאחר השיפוץ  יפעל המבנה כמרכז תרבותי - שימוש ההולם את עברו המפואר של המבנה. 

עבור לתוכן העמוד